Fantasy football

 2010.09.15. 20:47

Talán 2010-ben kis hazánkban is egyre több olyan NFL rajongó található, aki hallott már a fantasy fottball nevű játékról. Ez az Egyesült Államokban elképesztő népszerűségű, milliók által kedvelt és játszott játék pontosan azt tudja, amire kitalálták: még izgalmasabbá, még érdekesebbé teszi az izgalmak hiányától amúgy sem szenvedő NFL-t. Bár már van magyar nyelvű oldal is a neten, ahol elég részletes leírásokat és tanácsokat lehet találni a fantasyről, de olyannal még nem találkoztam, ahol a játékban ténylegesen részt vevő játékosok magyarul osztják meg tapasztalataikat és élményeiket.

Az előzményekról röviden. Jómagam már május táján regeltem egy NFL generálta ligába, mivel idén mindenképpen ki szerettem volna próbálni, mitől is olyan fantasztikus játék a fantasy football. Aztán július közepén az egyik NFL rajongó kollégám ötletétől vezérelve a munkatársak között közvéleményt kutattunk, és azzal szembesültünk, hogy nem lesz nehéz egy 10 csapatos munkahelyi liga indítása. Néhány hét elteltével végül még két külsős személyt bevonva a ligánk létszáma 12 csapatra bővült, és nem sokkal később megtartottuk a draftunkat.

De mi is az a fantasy? A játék lényege, hogy 4-20 résztvevő (képzeletbeli csapattulajdonos) nevezésével egy fiktív ligát indítunk, amely valós játékosok valós, hétről hétre nyújtott teljesítményén alapszik. Azonban a nagy különbség az igazi és a fantasy között, hogy itt nem egy kész csapatot "vásárolunk", hanem az egyes játékosokból a játékosbörzén mi válógatjuk össze a nekünk tetsző, vagy legalábbis az általunk verhetetlennek vélt együttesünket. Elég nagy különbség van az igazi és a fantasy csapatok létszámában is, hiszen  míg a valóságban 53-as keretből dolgoznak a nagyok, addig kis kreált világunkban mindössze 15-ös roster áll rendelkezésünkre.

Ennek felépítése a következő: a kezdőcsapatban van egy irányítónk, két futónk, három elkapónk, egy tight endünk, egy kickerünk és egy komplett védelmünk (pl. Cincinnati védelem). Ezen kívül a 15-ös keretünkben további hat hely található a cseréinknek, amelyet viszont úgy töltünk fel, ahogy azt a kedvünk tartja. Talán a legáltalánosabb vélekedés szerint a 6 kispados közé egy irányítót, két futót, két elkapót és egy tight endet érdemes beválasztani, de biztosan sok olyan írással is találkozhatunk a neten, amely teljesen másképp gondolkodik a cseréket illetően.

Ahogy az első ránézésre is tűnik, a játék alapvetően támadás központú, amit jól mutat, hogy védőjátékosok (önállóan) abban nem is szerepelnek. Bár a tight end és a kicker pozíció helyet kapott a fantasyben, azt azért tudni kell, hogy a nagy dolgok, a futó-elkapó-irányító háromszögben, illetve hatszögben (mivel egy kezdőcsapatban összesen hatan vannak közülük) dőlnek el. Hatalmas eltérés a valóságtól, hogy itt a futók a legtúlértékeltebbek, így ennek megfelelően a legjobb running backek (Chris Johnson, Adrian Peterson, Maurice Jones-Drew) számítanak a legértékesebb játékosoknak. A futók uralta világ egyhangúságát talán egyedül Aaron Rodgers képes megtörni, aki a legjobb nem running backként számontartott játékos a fantasyben.

A játék lényege abban rejlik, hogy a játékosaink valós teljesítménye alapján - pontosan rögzített szabályok szerint - pontokat kapunk, a kilenc kezdőnk pontszáma összeadódik, és ezeknek köszönhetően vagy megverjük az adott fordulóbelei ellenfelünket vagy nem. Mivel az első forduló nálunk már lezajlott, én annyival bölcsebb vagyok, hogy tudom, nálam a nem volt a helyes válasz. A pontozás nagyon sokrétű, de a lényege kb. a következő: a futók, az elkapók és a tight endek minden 10 futott és/vagy elkapott yard után 1 ponttal gazdagodnak. Az irányítók esetében azonban minden 25 passzolt yard hoz 1 pontot a konyhára. Fontos, hogy léteznek törtszámok is, 1 futott yard 0.1 pontot, míg 1 passzolt yard 0.04 pontot ér, hiszen csakis így következhetett be, hogy 0.08 ponttal sikerült elvesztenem a nyitótalálkozómat. Kis matekkel könnyű kikalkulálni, hogy mennyi hiányzott a sikerhez.

A szerzett touchdown a futóknak, a receivereknek és a tight endeknek 6 pontot ér, az irányító részéről a passzolt touchdown csak négyet. A kicker az extra pontért 1 pontot kap, a mezőnygólért hármat, de az 50 yard fölötti mezőnygólért már 5 üti a markát. Mellettük még a védelmek is kapnak pontokat a bekapott pontok, a levadászott interceptionök, a szerzett fumble-ök föggvényében, de például a támadók közül akárki képes mínusz pontokat is szerezni az eladott labdákkal. A pontos pontozás az nfl.comon megtalálható, de egyébiránt a ligákban a közízlés szerint egyénileg is kialakítható.

Mostantól a mi 12 csapatos ligánkat veszem alapul, mert mondhatjuk, hogy ennek a bajnokságnak köszönhetően kaptam már gyakorlati tanácsokat (meg pofonokat) a fantasy lényegéről. A liga bajnoki rendszerben működik, minden fordulóban mindenki játszik. Illetve egész pontosan ez csak az alapszakaszunkra érvényes, mert a rájátszásban már csak a továbbjutott gárdák lesznek majd érdekeltek. A ligánkat egyénileg úgy hoztuk létre, hogy az NFL első 14 játéknapja lesz a mi alapszakaszunk, míg a 15-17. forduló lesz a mi playoffunk.

Az első 14 fordulóban mindenki legalább egyszer játszik mindenkivel (3 csapattal kétszer), és így 14 meccs alapján alakul ki a rájátszás mezőnye. Mi a 12 csapatot két csoportra osztottuk, és a csoportok két első helyezettje automatikus résztvevője lesz a playoffnak, míg a 2. és 3. helyezettek lesznek érdekeltek a wild-card hétvégénken. Minden fantasy ligában a Super Bowl az NFL alapszakaszának utolsó fordulójára esik annak érdekében, hogy ekkor még minden (nem sérült) játékos pályára lép, és nem kell attól tartani, hogy a fantasy ligában egyébként jól szereplő csapatból a valóságban már senki nem jut el a rájátszásig.

Így elsőre ennyi. Lehet, hogy a bevezető kicsit bonyolultra sikeredett, talán mondhatni, hogy maga a játék sem egyszerű, de bátran állíthatom, hogy aki csak egy kicsit is belekóstol a fantasy világába, az minden NFL forduló valamennyi meccsét mostantól árgus szemekkel fogja követni, ráadásul néhány hét elteltével betéve ismerni fogja az összes támadójátékos nevét, pozícióját, egészségi állapotát, formáját és fontosabb statisztikáit. A fantasy footballt bemutató sorozatom második részében a drafttal foglalkozom, aztán majd jönnek a fordulók és az eredmények, valamint az ezek során szerzett tapasztalatok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tojasfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr662298963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása