NFL legendák - Peyton Manning

 2010.03.24. 09:58

Peyton Manning, az Indianapolis Colts irányítója az NFL élő és aktív legendája, megannyi rekord birtokosa. Immár 12 évre visszanyúló profi karrierje során 4 alapszakasz MVP címet gyűjtött, erre korábban senki nem volt képes a tojáslabdás foci történetében. A University of Tennessee hajdani növendékének útja tulajdonképpen már születése pillanatában ki volt kövezve, és a gimnáziumi évektől kezdve senkinek nem volt kétsége azzal kapcsolatosan, hogy hamarosan rendkívüli egyéniség lesz az Isidor Newman School tinijéből.

A Tennessee Volunteersben sikert sikerre halmozó Manning magától értetődően lett az 1998-as draft 1/1-es választottja, ahol a Coltsnak esze ágában nem volt másnak átengedni a legígéretesebb fiatal játékost. Az Indy vezetőinek nem is kellett csalatkoznia. Már első évében az első meccstől kezdve kezdőként számítottak rá, amit 3.739 passzolt yarddal és 26 touchdownnal hálált meg. A következő idényben összehozta karrierje első 4.000+ yardos szezonját, amely határt attól fogva csak egyetlen esztendőben (2005) nem tudott elérni.

2003-ig kellett várnia az első alapszakasz MVP címére, amikor a Colts 12-4-es mutatóig jutott, és csak az AFC döntőjében volt kénytelen kapitulálni a Patriots ellenében. A Csikók 24-14-es veresége önmagában nem volt meglepő, Manning 4 interceptionje, valamint 35,5-ös passer ratingje azonban a nem túl veretes kategóriába tartozik. A 2004-es évad aztán végleg  a legendák táborába emelte a Colts vezérét. 4.557 yard, 121,1-es passer rating és 49 td díszelgett a neve mellett az alapszakasz végén, de az Indynek ismét Foxboróban ért véget az idény, a New England ezúttal 20-3-ra kalapálta el Tony Dungy fiait.

Egy gyengébb esztendőt követően a 2006-os szezon végre elhozta a nagy álom, a Super Bowl megnyerését. A playoffot a gárda 12-4-es mérleggel érte el, és az AFC döntőre ezúttal Indianapolisban került sor, ahol a nagy rivális Patriots 21-3-as vezetése sem volt elég a győzelemhez, a Colts 38-34-es sikere Super Bowlt ért. A nagydöntőben Manning visszafogott teljesítménye is elégnek bizonyult az ellen a Chicago Bears ellen, amelyet a borzalmasan gyenge napot kifogó, azóta a süllyesztőben eltűnő Rex Grossman irányított.

A Colts franchise legértékesebb embere 2008-as produkciója elismeréseként kapta meg 3. alapszakasz MVP címét, majd az elmúlt szezonban annak ellenére rá szavaztak a legtöbben, hogy sokak szerint Drew Brees meggyőzőbb teljesítményt nyújtott. Aztán a sors úgy hozta, hogy a két legjobb irányító a nagydöntőben ki-ki meccsen rendezhette le a kérdést, és Manning egyetlen eladott passzáért hatalmas árat fizetett az Indy, a találkozó végén a Who Dat Nationt ünnepelte a világ. 

A kritikusai szerint szinte gépiesen játszó, érzelmeit nem mutató, a döntő pillanatokban gyakran betliző Peyton Manninget lehet nem szeretni, de nem lehet nem elismerni azt a briliáns teljesítményt, amellyel az elmúlt 12 évben elkápráztatta a játék sok százmilliós táborát. Az irányító pozíció lehetőségeit talán olyan mértékben használta ki, mint korábban senki, és noha csapatában remek játékosok egész sora szerepel, ő maga olyan klasszist képvisel, hogy sokan hajlamosak egyszemélyes gárdának titulálni a Csikókat.

Peyton Manning 1976. március 24-én látta meg a napvilágot, éppen ma 34 éves.

 

Forrás: wikipedia.org, colts.com

A bejegyzés trackback címe:

https://tojasfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr611864491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CrazyHorse 2010.03.24. 20:07:35

Isten éltesse! Én, mondjuk nem igazán szeretem -sőt-, de klasszis QB. Ez, sajnos tagadhatatlan. A Colts olyan szinten épül rá, hogy kíváncsi leszek arra, hogy mit fognak kezdeni nélküle.

kothoga 2010.03.24. 20:30:44

@CrazyHorse: Be kell valljam, nekem sem ő a kedvencem, de amit évek óta produkál, arról csak a legek legjével lehet beszélni. Szerintem még van legalább 5 év benne, így még egy ideig nem kell a Coltsnál az utánpótlásról gondoskodni.

CrazyHorse 2010.03.24. 21:14:58

@kothoga: Nem tom, nekem az öccse szimpatikusabb, lehet azért, mert Eli-nak olyan kis bamba a tekintete. A New England elleni SB-n is úgy megsajnáltam ahogy ártatlanul nézett a nagy esélyes bostoniakra:)))

Mr Anderson 2010.03.25. 10:36:30

Először is személyesen köszönöm a posztot, mivel nekem viszont Peyton Manning a kedvenc irányítóm. Talán éppen azért mert gépiesen játszik és nem mutat érzelmeket, egyszerűen sugárzik róla a profizmus. Én annak idején ezért választottam a Colts-ot kedvenc csapatomnak.

Isten éltesse!
süti beállítások módosítása