NFL legendák - Sammy Baugh

 2010.03.17. 07:35

Sammy Baugh, a Washington Redskins sokoldalú zsenije 1937 és 1952 között szolgálta a fővárosi alakulatot, miközben forradalmasította az amerikai foci támadási koncepcióját.  Ő volt a kulcsfigurája annak a történelmi változásnak, amely a lassú támadásokból pontgazdag látványosságot varázsolt.  

Pedig sokáig az is kérdéses volt, hogy melyik sportban köt ki. A Washington University-től még majdnem baseball ösztöndíjat kapott, amely azonban dugába dőlt egy hónappal a suli megkezdése előtt egy pályán szerzett sérülés miatt. Végül a Texan Christian University-hez (TCU) vezetett az útja, ahol megkezdte nem mindennapos futballkarrierjét tailback (a támadóegység line of scrimmage-től legtávolabb elhelyezkedő tagja) pozícióban. Mivel nem pusztán kiváló passzoló volt, hanem kitűnő punter, remek defensive back és jó futó is, így szinte minden poszton maradandót tudott alkotni. Amikor az 1936-os Sugar Bowl-on a TCU a Louisiana State-tal mérkőzött, Baugh egy 45 yardos futással, két általa elkapott interceptionnel és 14 db 48 yardos átlagot hozó punttal vette ki részét csapata szokványosnak nem mondható 3-2-es sikeréből.

Az egyetemi éveket követően 1937-ben csatlakozott a Washington Redskinshez, és rögtön az első évben NFL bajnoki címig vezette csapatát, a döntőben Chicagóban 3 passzolt td-vel (33, 55 és 78 yard) gyűrték le a helyi Bearst. Baugh eleinte még tailback pozícióban játszott, majd miután a Redskins 1940-ben átállt a T-formation-re, ő lett az csapat irányítója (quarterback), ahol mesterien egyesítette a wingback játékhívó és a tailback passzoló feladatkörét. 1942-ben újabb bajnoki cím következett, ismét a Bears ellen. Egyénileg az 1945-ös éve emelhető ki, ahol 70,33%-os passzpontossággal megdöntött minden addigi rekordot (ezzel még ma is harmadik az örökranglistán Drew Brees és Ken Anderson mögött). Pályafutása talán legnagyobb napja 1947. november 23-án jött el, amikor a későbbi bajnok Chicago Cardinals elsöprése során 355 yardot passzolva 6 td-ig jutott.

Páratlan karrierje utolsó éveiben a Redskins gyengélkedése miatt igazán emlékezetes eredményt már nem tudott felmutatni. Rövid edzői pályafutása során 1955 és 1959 között a Hardin-Simmons University főedzőjeként tevékenykedett, majd a Jets elődjénél a NY Titansnél 2, majd a Houston Oilersnél 1 évet húzott le. Az olajosoktól ment nyugdíjba 1964-ben, és visszavonult a nyugat-texasi Rotanben található farmjára.

Fantasztikus játékospályafutása befejeztével 3 pozícióban (quarterback, defensive back és punter) 13 NFL rekordot tudhatott magáénak. Irányítóként még a mai napig két rekorjda áll fenn: 6 szezonban lett a liga legjobb passzolója és 5 évben érte el a legalacsonyabb interception százalékot. Punterként 1940-ben produkált 51,4 yardos átlaga ma is csúcs, míg defensive backként ő volt a liga történetének első játékosa, aki egy meccsen 4 interceptionnel kergette őrületbe az ellenfelet. Emellett ő az egyetlen, aki egy éven belül három kategóriában: passzolásban, interception elkapásban és puntban is a legjobbnak bizonyult.

Mesés karrierje természetesen számtalan humoros pillanatot szült. A Redskinsnél való első edzése alkalmával edzője, Ray Flaherty cinkelte kissé az új fiút: "Azt mondják, elég jól passzolsz." Baugh lazán válaszolt: "Azt gondolom, kicsit tudok." Flaherty így reagált: "Mutasd meg! Dobd szembe azt az elkapót!" Sammy nem esett kétségbe, és visszakérdezett: "Melyik szemét?". Egy másik sztori a Washington 1940-es 73-0-s Chicago elleni vereségére nyúlik vissza. A meccs végén, mikor már régen eldőlt minden, Baugh remek passzt dobott egyik csapattársához, aki azt a Bears célterülete felett elvétette. A meccs után riporterek kérdezték tőle, változott volna-e valami, ha td-t ér el a Redskins. Az irányító válaszolt: "Persze, 73-7 lett volna a vége."

Félig Sammy barátunk nevéhez fűződik az ún. Baugh/Marshall szabály, amely egy érdekes esethez köthető. Az 1945-ös bajnoki döntőben a Washington a Cleveland Rams-szel meccselt, és 15-14-es vereséget szenvedett. A találkozó elején a saját 5 yardos vonaláról indította a támadást a Redskins. Baugh a labdát megkapva hátrálni kezdett, majd megcélozta az egyik szabad elkapóját. A labda azonban nem ért célba, mivel az akkoriban még a gólvonalon, nem pedig az end zone végén felállított kapu egyik kapufáját találta el, ahonnan az a Washington célterületére pattant. Az akkori szabályok szerint ez safety-t jelentett a Clevelandnek, amely 2 pont döntően befolyásolta a későbbi végeredményt. A klubtulajdonos, Marshall őrjöngött, de Baugh is elrebegett 1-2 f betűs szót. A nagy felzúdulásra a liga vezetői reagáltak, és azt követően a kapufáról visszapattanó labdát incomplete pass-nek minősítették.

Az amerikai foci zsenije 2008. decemberben hunyt el. Ha élne, éppen ma lenne 96 éves.

 

Forrás: nfl.com, wikipedia.org, profootballhof.com, thehogs.net, redskins.com

A bejegyzés trackback címe:

https://tojasfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr221845435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása