A 2010-es draft legjobb támadói

 2010.03.28. 16:59

A védők után nézzük meg, kik lehetnek azok a támadójátékosok, akik a legnagyobb hatást gyakorolhatják a ligára:

Sam Bradford

Sokan az Oklahoma Sooners irányítóját tartják a draft legjobbjának, és könnyen lehet belőle 1/1-es, amennyiben a St. Louis vezérkara úgy dönt, hogy elviszik őt a Kosokhoz. A 22 éves játékos még egy évet lehúzhatna az egyetemi fociban, de úgy határozott, hogy inkább profi karrierjét kezdi egyengetni. Bradford előnyei közé sorolják remek felépítését (194 cm magas),  játékintelligenciáját, valamint a gyors passzoknál való hihetetlen pontosságát. Elismertségét jól mutatja, hogy Oklahoma City polgármestere 2009. január 13-át Sam Bradford Day-jé nyilvánította, miután irányítójuk elnyerte a Heisman Trófeát.

Jimmy Clausen

A Notre Dame 22 éves irányítója ugyancsak beáldozza utolsó egyetemi évét a profi karrier érdekében. Clausen ugyan nem rendelkezik feltűnő adottságokkal, de 191 cm magassága, illetve karjának ereje szép jövőt eredményezhet számára. Neve már a gimnáziumi évek alatt ismertté lett, és kezdő irányítóként veretlenül, 42-0 statisztikával végzett a kaliforniai Oaks Christian High Schoolban. Hibájaként róják fel, hogy bár remek vezető válhat belőle, de kiforratlan személyiségével most még képes rossz irányba elvinni csapattársait. 

Russell Okung

Az Oklahoma State Cowboys 22 éves offensive tackle-jét 195 cm-rel és 139 kg-mal áldotta meg a sors. Kiváló testalkata, hosszú karjai és elképesztő ereje révén az NFL szinte bármelyik támadófalában kivívhatja a neki megillető státuszt. Erényei közé sorolják, hogy pass protectionben rendkívül hasznos, de a futójátékot is remekül képes segíteni blokkjaival.

 Trent Williams

Az Oklahoma Sooners offensive tackle-je 21 évesen kerülhet a draft legelőkelőbb választásai közé. Bár egyetemi évei elején még a jobb oldali tackle pozícióban teljesített kiválóan, negyedévesként left tackle-t játszattak vele. Az új posztján igazán nem találta meg önmagát, igaz, ebben sérülések is akadályozták. A fantasztikus adottságokkal rendelkező játékostól (193 cm, 143 kg) az irányító megvédésében és futásblokkolásban is kiváló produkciót várhat leendő csapata.

Tim Tebow

A Florida Gators 22 éves irányítója az egyetemi futball történetének első játékosa, aki egy szezon alatt képes volt elérni a 20 passzolt és a 20 futott touchdownt. Emellett Tebow volt az első másodéves, aki megkapta a Heisman Trófeát. Sem a magasságában (191 cm), sem a testalkatában nem lehet hibát találni, ráadásul nagyon erős, és igen kiválóan dob futás közben. Hátrányai közé sorolják, hogy nem elég pontos, gyenge a lábmunkája, és még nem olvassa elég jól a védelem változásait.

 

Forrás: nfl.com, wkipedia.org, draftcountdown.com

A bejegyzés trackback címe:

https://tojasfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr901875141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Anderson 2010.03.28. 23:06:23

Ugyebár a draft jellegéből adódóan az előző szezonban elért helyezések fordított sorrendjében kapják meg a jogot a csapatok a választásra. Ha jól tudom, akkor azért lett ez így kitalálva, hogy kordában tartsák az erőviszonyokat. Szóval a leggyengébb csapatok választhatnak először a legjobb játékosok közül; nyilván a nekik szükséges posztra.

A kérdésem az lenne, hogy ezt kötelező-e elfogadnia a draftolt játékosnak vagy dönthet úgy, hogy vár egy top csapat ajánlatára? Vagy az 1/1-es játékos is összeteszi a kezét, hogy egyáltalán az NFL-ben játszhat és gondolkodás nélkül aláír bármit?

kothoga 2010.03.29. 08:07:09

@Mr Anderson: Válaszként Eli Manning esete jut az eszembe, akit a Chargers draftolt 2004-ben, de ő kijelentette, hogy nem megy San Diegoba. Így a San Diego és a Giants megegyeztek abban, hogy a NY átadja cserébe Philip Riverst és még draftjogokat. Szerintem alapvetően mindenki örül, ha bekerül a ligába, de vannak a nehéz esetek, akik kifejezik nemtetszésüket.

A kérdésre így a válaszom: el kell fogadnia a szerződést, de nyilván egyik csapatnak sem érdeke olyan játékost alkalmazni, aki kényszerből van náluk, így mindig akad egy mindenki számára megfelelő megoldás.

Mr Anderson 2010.03.29. 22:17:51

Nem tudtam hogy Eli Manning így került a Giants-hez. Mondjuk az ő hátszelével azért valószínüleg könnyebben ugrálhatott, mint egy tehetséges mezei irányító.

Logikus amit írsz, biztos nem érdeke a csapatnak olyan embert szerződtetni aki nem akar ott játszani. Ha meg nagyon jól teljesít, akkor pedig úgyis elviszi egy top csapat előbb utóbb. (Vagy ő maga csinál top csapatot a kicsiből):)

Bedinger · http://teamusa.blog.hu 2010.03.30. 10:58:27

@Mr Anderson: Itt azért elég komoly a rotáció az erőviszonyokat tekintve (a draftnak köszönhetően is), és mivel mindenki hosszú távra tervez, gyakorlatilag nincs olyan, hogy "kis csapat". Sokkal nagyobb dolog 1/1 franchise QB-nak lenni úgy, hogy köréd építik fel a jövő csapatát, mint padozni egy szupersztár mögött - persze van, akinek először jót tesznek ezek a tanulóévek.

A Manning-eset az elég homályos, máig nem igazán derült ki, hogy miért történt. Én el tudom képzelni, hogy nem akarta kitúrni Breest (bár azt nem tudom, hogy már akkor is ilyen nagy spanok voltak-e), vagy úgy ítélte meg, hogy nem tudná kiszorítani őt...

Mr Anderson 2010.03.30. 23:09:28

@Bedinger: A draft alapelve szerintem nagyon jól ki van találva. Segíti a hátul végzett csapatokat szakmailag és anyagilag is. Mindazonáltal szerintem ettől függetlenül vannak kis és nagy csapatok. Akár a játékosállományt akár a költségvetésüket nézzük. (Nyilván a kettő nem független.)

Minden csapatnál vannak hullámvölgyek és hegyek amelyek években vagy évtizedekben mérhetőek. És hiába lehetséges, hogy 5-10 év alatt megfordulnak az erőviszonyok, nem biztos, hogy egy 1/1-es irányítónak van ideje ezt kivárni ha sikeres akar lenni.
süti beállítások módosítása