Az idei draft egyik jellemzője volt, hogy a rendkívül komplex tudást igénylő tight end poszt komoly előretörést mutatott. A hangsúly a komplexen van, hiszen ezúttal nem pusztán a kiváló elkapói kvalitásokkal rendelkező tight endek keltek el előkelő helyen, hanem a szakma egyre inkább fontosnak tartja a blokkolási képességet is. A drafton a sort az első körben kiválasztott Jermaine Gresham kezdte, akit a Cincinnati igazolt le, és vele együtt 19 tight end került a ligába, ezzel is mutatva a poszt népszerűségét.

2005-ben mindössze 10, 2007-ben is csak 12 tigth endet draftoltak a csapatok, így mondhatjuk, hogy a tavalyi 20, valamint az idei 19 választás jelentős előrelépést mutat a támadófal mellett felálló játékosok megítélésében. A tight endek az elmúlt években a liga legnagyobb cseréiből is kivették a részüket, így Tony Gonzalez Kansas City-ből Atlantába, míg Kellen Winslow Clevelandből Tampa Bay-be igazolása is a tavalyi holtszezon legnagyobb dealjei közé sorolandó.

A New England az idei drafton szentelt nagy figyelmet a tight endeknek, így a második körös választottjuk, Ron Gronkowski, valamint a negyedik körben draftolt Aaron Hernandez is ezen a poszton lesznek bevethetők a Patriótáknál. A St. Louis ugyancsak kettőt is kiemelt a ligába bekerülni vágyó fiatal tight endek közül, az ötödik körben Michael Hoomanawanuit, míg egy körrel később Fendi Onobunt.

A tight endek növekvő népszerűsége több tényezővel magyarázható, de talán a legfontosabb, hogy segítségükkel a passzjátékot siettető, blitzorientált védelem hatékonysága erősen redukálható. Példának okáért a 3-4-es védelem keretei között ezt játszotta a 2009-es bajnok Pittsburgh, vagy az elmúlt szezon legjobb védelmét magáénak tudó NY Jets is. A válasz erre a brutális védekezésre az lehet, ha a támadósorok a védelem szemszögéből valami aggasztóval tudnak előrerukkolni amellett, hogy felsorakoztatják a megszokott elkapóikat és futóikat.

A tight endek a nagy játékok valóra váltásából is aktívan kivehetik a részüket, hiszen egy kellően gyors és remek elkapó képességgel megáldott tight end arra kényszerítheti a védelmet, hogy egy safety vegye fel a mozgását, ezzel egy az egyben hagyva a wide receivert a cornerbackkel. A tight endek az egzotikusabb formációkban, pl. a wildcatben is bővíthetik a támadók lehetőségeinek tárházát, de az end zone közeli szituációk hatékonyságát is fokozhatják, hiszen ekkor ők is potenciális célpontokként szerepelhetnek.

Megszokott dolog, hogy egy átlagos tight endre a védelem részéről a külső linebacker figyel, de rögtön neccessé válhat a helyzet, ha a tight end komoly sebességet és fizikai felépítést tud felmutatni. Ekkor a védelem találgatni kényszerül, hogy maradjon-e a linebacker a tight enddel, vagy a defensive backek közül lépjen rá fel valaki. Az ilyen szituációk sokszor ahhoz vezetnek, hogy a nagy kombinálások közepette a futás elleni védelem csorbát szenved. Ez pedig pont az, amit a támadóegységek szeretnének.

 

Forrás: nfl.com

A bejegyzés trackback címe:

https://tojasfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr251967313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Anderson 2010.05.01. 22:35:59

Egyik ismerősöm most ismerkedik az NFL alapjaival. Pár alapfogalom után az egyes játékosok feladatköreit kezdtem ecsetelni neki. Amikor a Tight Endek dolgát felvázoltam megjegyezte, hogy: "Hű! Ez aztán az univerzális játékos! Talán az egyik legfontosabb! Nem?!"

Azt kellett neki mondanom, hogy "De!" mivel magam is így gondolom.

A fenti beszélgetés óta agyalok azon, amire ez a post is rímel:
Miért van az, hogy a Tight Endek szerepe, csak az utóbbi pár évben kezd hangsúlyosabbá válni, holott még egy abszolút laikus számára is (és itt magamat is idesorolom) azonnal világos a bennük rejlő potenciál???

Tightend 2010.05.02. 08:54:44

Talán azért nem draftoltak eddig túl sokat, mert a poszt önmagában nem igényel nagyon kiugró (és emiatt szűkös felhozatalt nyújtó) egyéni képességeket. Nem kell nagyon gyorsnak, vagy rohadt nagynak és erősnek lenni, mindegyikből kell egy "kicsi", meg ugye fogd meg a labdát. Viszont 2 méter körüli, 110 kg-os srác viszonylag sok van, legalábbis több mint hipergyors RB, hatalmas OL-DL, vagy kiváló adottságú QB, stb.

NFL szinten meg ha nagyon passzolni akarnak felállnak könnyedén több WR-el, talán a többet futó csapatoknak jön jól egy olyan TE, aki elkapásokkal hátrébb kényszeríti az LB-ket a LOS-tól.

Amúgy én sem értek hozzá, csak tippelek :)

Mr Anderson 2010.05.02. 11:26:08

Én nemcsak a draftra gondoltam, hanem egyáltalán a TE szerepére, használatára.

Pontosan amiatt, amit a végén írtál lenne fontos a TE. Mert ha egy csapat több WR-rel áll fel, akkor elég valószínű a passzjáték. TE-del, esetleg dupla TE-del már jobban fel van adva a lecke a védősornak a variáció leolvasásában.

Ami a draftolásukat illeti, lehet, hogy testalkatilag tucatcikk a TE, de olyan, aki egy személyben tud gyorsan futni, erősen blokkolni és ügyesen elkapni már viszonylag kevesebb van.

Tightend 2010.05.04. 17:54:23

@Mr Anderson: Nyilván ezért értékelődik fel a szerepe, mert a kiváló védelmeket muszáj meglepni valamivel. Két TE-vel jól lehet futni, viszont a passz ellen is észnél kell lenni a védőknek feljönnek-e nagyon a scrimmage-re.

kothoga 2010.05.04. 18:09:15

Szerintem a tight endekkel kapcsolatosan azért ennyi a kétely, mert NFL szinten tényleg átlagos testfelépítésűek, és aki nem túl nehéz, nem túl könnyű, abból könnyen tight endet próbálnak faragni.

Ugyanakkor szerintem pont ebben rejlik a legnagyobbak ereje, hogy mindenből éppen annyi van bennük, amivel ténylegesen nélkülözhetetlenek lesznek a csapatukban.

Mert blokkolni és elkapni egyszerre egyik másik poszton lévő játékos sem tud. Talán a testfelépítésük még a linebackerekéhez hasonlít, de ők ugye a védelem tagjai.

Megmondom őszintén, nálam Packers szurkolóként Jermichael Finley nagy kedvenc, és pont azért, mert ezt a kettősséget szerintem igen jól meg tudja oldani.
süti beállítások módosítása