Fantasy - draft

 2010.09.17. 16:51

Onnantól kezdve, hogy létrehozzuk a fantasy ligánkat, és megtöltjük azt a haverokkal, azaz a leendő csapattulajdonosokkal, az első fontos lépés a draft rendszerének kiötlése. A játékosbörzét három különböző módon hozhatjuk össze: online, offline és automatikusan. Ahogy a neve is mutatja, az online annyit tesz, hogy ekkor a tulajdonosok egy általuk kijelölt időben leülnek a gép elé, és a nagyokhoz hasonlóan - a gép által véletlenszerűen generált, vagy a ligamenedzser által meghatározott sorrendben - kiválogatják a nekik tetsző játékosokat.

Az offline draft ennél kevésbé izgalmas. Ebben az esetben a játékosok egyszer összegyűlnek, vagy valamilyen más módon kiválasztják az általuk preferált játékosokat, amely összetételeket végül a ligamenedzser visz be manuálisan a rendszerbe. A harmadik mód az automata, amelyet alapvetően a kezdőknek és laikusoknak ajánlanak, akiknek sok fogalmuk nincs a játékról, esetleg olyan társaságoknak, akik a másik két módszert nem tudják átültetni a válóságba.

A mi ligánkban végül hosszú töprengés után az online draftot választottuk ki. Eleinte kicsit aggasztó volt, hogy mi van, ha valaki nem tud végül a kijelölt időpontban leülni a gép elé, de szerencsére ezen problémánkat orvosolta a rendszer. Az online játékosbörze úgy került kialakításra, hogy hiányzás esetén a jelen nem lévő tulajdonosok számára a gép válogat, mindig az üres posztokra legmagasabban jegyzett játékost. Az automata listát maga a hiányzó fél is beállíthatja egy pre-draft ranking alapján, de hagyhatja mindezt a rendszerre is, amely akkor az nfl.com listája alapján szelektál. Meg kell hagyni, hogy ekkor sem szed össze nagy hendikeppet a hiányzó tulajdonos, hiszen nálunk ketten nem voltak jelen a drafton, de mindkettőjüknek elég erős csapatuk lett, hála a gép elfogulatlanságának.

Érdemes megjegyezni, hogy az élő draft nem olyan intézmény, hogy az ember rögtön elsőre mindent hibátlanul csinál. Ezt valahogy sejtettem is, de az azért meglepett, hogy mennyire összetett a dolog, egyszerre mennyi részletre kell összpontosítani. A fantasy működtetői azonban megadják mindenkinek a lehetőséget, hogy az éles draft előtt egy próba, ún. mock drafton szembesülhessenek azzal, mennyi hibát lehet elkövetni. Mock draftok 10 játékossal magyar idő szerint du. 5 és reggel 9 között (tehát erősen az amerikai időzónákhoz igazítva) minden percben indulnak, és ezek során azt is beállíthatjuk, hogy hányadikként szeretnénk választani. Nyilván érdemes kipróbálni mindkét végletet (1. és 10.), plusz a középső zónákat is, mert az sosem baj, ha az ember fel van készülve minden eshetőségre.

Az első mock draftom során például arra kellett rájönnöm, hogy milyen fontos a fantasyben, hogy melyik NFL gárdának melyik fordulóban van a bye weekje, azaz a pihenő hete. Az általam kiválasztott 15 játékos közül - ha jól emlékszem - hétnek azonos fordulóban volt a bye weekje, amely eredmény túlzottan kedvezőnek nem mondható. Mivel az NFL csapatok a 4. és a 10. forduló között egyszer pihennek, arra azért lehet készülni, hogy 2-3 játékosunknak egyszerre lesz üres játéknapja, de a 7 komoly problémákkal járna a fantasy alakulatunk jövőjére nézve, hiszen ekkor mindenképpen arra kényszerülnénk, hogy draftolt játékosokat tegyünk ki a csapatunkból, hogy a helyükre draftolatlan játékosokat igazoljunk.

Talán még 2-3 alkalommal mock draftoltam, mire eljutottam arra a pontra, hogy talán nem lesz gond. A liga résztvevői között az élő draft időpontjának közeledtével egyre nőtt a feszültség, és majdnem mindenkin izgatott várakozás lett úrrá. Voltak, akik úgy vágtak bele a játékba, hogy 'oké, csak túl sok időt ne vegyen el az életemből', aztán azt láttam, hogy a játékosbörze előtt már betéve ismerik szinte az össze játékost, átolvastak minden fellelhető fantasy stratégiát, és több száz oldal segédanyaggal tervezik belevetni magukat a játékosok kiválasztásába.

Eljött hát az idő, és a 12 klubtulajdonosból 10 meg is jelent a virtuális draftunkon. Már fél órával a kezdés előtt is többen online voltak, és folyamatosan ment a chat a hátralévő időben. Sajnos a draftra belépve azt kellett látnom, hogy csupán a 9. választás joga az enyém, amely annyit jelentett, hogy igazi csúcsjátékosom nem lesz. A választás elindulásával a két szupersztár, Chris Johnson és Adrian Peterson természetesen az első két helyen kelt el, bár meglepő módon éppen fordított sorrendben. A Minnesota futóját első helyen választó LA Csődörök tulajdonosáról később kiderült, hogy Vikings szurkoló, ami mindenképpen megmagyarázza a döntése érzelmi alapjait.

A draft rendszere egyébiránt a kiegyenlített erőviszonyok kialakítására törekszik, ami elsősorban abban érhető tetten, hogy az adott körökben oda-vissza váltakozik, hogy ki hányadik helyen választ. Ennek megfelelően, aki az első körben 1. picket kapott, az a másodikban az utolsó birtokosa (24.), hogy aztán a harmadikban újra az első (25.) legyen, és így tovább. Jómagam, a Chievo Monsters tulajdonosaként Ray Rice-t, a Baltimore futóját vittem el az első körben, hogy aztán Shonn Greene és Philip Rivers következzék. Ahogy azt már korábban említettem, a fantasyben a futók a legértékesebb portékák, így a legtöbb startégia arra buzdít, hogy az első körös pickjeinket rájuk költsük. Én komoly mennyiségű szakirodalom áttanulmányozását követően arra jutottam, hogy azért a futók a legértékesebbek, mert náluk a legkomolyabb a különbség a top és az átlagos játékosok között.

A draft nyilvánvalóan nem olyan dolog, amelyből az érzelmeket könnyű kizárni. Ennek megfelelően egy Green Bay szurkoló, szeretné megszerezni Aaron Rodgerst, Greg Jenningset, meg még a Packers védelmét is. Ezzel én sem voltam másképp, bár azt azért az érzelmeken túl is szem előtt tartottam, hogy egy csapatból túl sok játékost nem érdemes választani egyrészt a bye weekek, másrészt az egyoldalúság elkerülése miatt. A fantasy footballban egyértelműen egy jó portfólió kialakítása kell, hogy legyen a cél, és aki a saját csapata játékosait részesíti előnyben, bizony komoly pofonokba szaladhat bele, ha nem megy a kedvenceknek.

Lezajlott tehát a draft, amely még napokig állandó témát szolgáltatott a társaság tagjai között, viszont ezzel nem kerültünk abba az állapotba, hogy mostantól nincs semmi tennivalónk. Szép lassan elkezdhettünk nézelődni a draftolatlan játékosok között, és bizony azt láthattuk, hogy ugyan 12x15, azaz 180 játékost már kiválasztottunk, de jócskán maradtak még értékes termékek a piacon. Így ízlés szerint bárki tovább alakíthatta a saját gárdáját, majd szép lassan elkezdhettünk azzal foglalkozni, hogy az első forduló valódi és fantasy párosításai alapján összeállítsuk azt a csapatot, amelyet az első fordulóban pályára kívántunk küldeni.

A bejegyzés trackback címe:

https://tojasfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr622303649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása