Brett Favre visszavonul?

 2010.08.03. 21:12

Magyar idő szerint délután öt óra tájban tornádóként söpört végig a hír Amerikában: Brett Favre visszavonul. Elsőként a Minnesota Star Tribune robbantott a szenzációval, hogy aztán percek alatt szinte valamennyi mértékadó média a világba kürtölje: a Vikings négyese 19 idényt követően szögre akasztja a sisakját. Aztán a hírekben csemegézve az olvasónak elsőként az tűnhetett fel, hogy szó sincs arról, hogy Brett apó kiállt volna a sajtó elé, és bejelentette a nyugdíjazását, hanem egy magát megnevezni nem kívánó forrás úgy tudja, hogy a legenda tájékoztatta a csapatát a döntéséről.

Nem telt el sok idő, és megjelentek az első olyan cikkek is a hírportálokon, amelyek már kevésbé tényszerűnek, sokkal inkább spekulatívnak tulajdonították Favre visszavonulását. A profootballtalk.com írói például kijelentették, szerintük csak a dráma fokozása zajlik, az irányítónak esze ágában sincs visszavonulni. Lehetséges okként további idő és pénz kicsikarását jelölték meg, és találóan a játékos Harmadik Éves Nyugdíjazásának titulálták az akciót. A sportlapok fórumait is erősen megosztotta az értesülés, és - különösen az elmúlt évek színjátékai után - kijelenthető, a tengerentúlon elég sok a kérdésben szeptikus olvasó.

Brad Childress, a Vikings főedzője hamarjában összehívott sajtótájékoztatón magyarázta a tényeket, amelyek szerint Favre hétfőn este több csapattársának is üzenetet küldött, amelyben arra tett utalást, nem folytatja a játékot. A hírek szerint ezt követően mindenki azonnal marasztalni kezdte a karmestert, de ő állítólag a sérült bokájára hivatkozva már nem látja adottnak a feltételeket a folytatáshoz. Childress elmondta, neki személyesen Favre nem árult el semmit a jövőre vonatkozó elképzeléséből, és a sajtótájékoztatón látva a tréner esetlen megnyilvánulásait, még akár hinni is lehet neki.

Az NFL világának első reakciói ugyancsak sokatmondóak. A korábbi csapattárs, Nick Barnett (Green Bay) így vélekedett: "Olyan ez, mint a Mikulásban hinni. Kapsz ajándékokat, de őt magát sosem látod. Meglátjuk, hogyan tovább. Ha visszavonul, megérdemli a pihenést. Ha nem, a jövőben sem fogjuk kímélni" - utalt a linebacker a mostanában éppen Favre miatt eldurvuló Vikings-Packers ellentétre. Tony Romo, a Dallas irányítója a tisztelet hangján szólt kollégájáról: "Ha visszavonul, akkor nagyon szerencsések voltunk, hogy egy ilyen fantasztikus tálentum és egy ilyen remek srác játszott közöttünk. Tény, hogy inkább egy évvel korábban lépjen ki, mint túl későn."

Bár jómagam távolról sem hiszem el, hogy ennyi volt Brett apó karrierje, azért játszunk el a gondolattal, hogy milyen következményekkel járhat Favre kilépése a Minnesotára nézve. Elveszítve a támadások motorját, valamint visszakapva a poszton korábban már próbálkozó Tarvaris Jacksont, a Vikings passzcsapatból minden bizonnyal futásorientált támadósémára váltana. Ez nagyban felértékelné a remek futó, Adrian Peterson szerepét, és valószínűleg rávilágítana a Chicagóba távozott Chester Taylor hiányára, mivel a rosterben Peterson mögött csak rutintalan vagy újonc running backek várnak bevetésre.

Ellenkezője igaz a lilák elkapóegységére, akiknek a szerepe erősen bekorlátozódhat 2010-ben. Sidney Rice aligha fogja megismételni a tavalyi 1.312 yardos szezonját, de Bernard Berrian és Percy Harvin sem fogja megkapni azt a támogatást, amit Favre jelentett. Tarvaris Jackson ugyan nem teljesen kezdő, de eddigi négy profi évében csak a 2007-ben lejátszott 12 alapszakasz meccsen számított fix kezdőnek, ami azért nem ad hatalmas rutint a 27 éves irányítónak. Ezzel óriási esély nyílna a Green Bay számára az NFC North behúzására, de nem zárhatjuk ki annak lehetőségét sem, bár erre azért komoly összegben ne fogadjunk, hogy az egyre izmosabb Chicago is megszoríthatná a Minnesotát az idei évadban.

De ne is menjünk tovább a találgatásban, mivel Favre sem mondott még semmi biztosat. Egyelőre csak annyi biztos, hogy ismeretlen források telekürtölték a sajtót a karmester visszavonulásával, de emlékezzünk, ehhez hasonló azért történt már a múltban. Igazából azt sem kellene feltétlenül készpénznek venni, ha maga az Öreg jelenti be nyilvánosan a pályafutása végét, hiszen ilyet is láttunk már nem egyszer. Véleményem szerint viszont ezek után már irtó ciki lenne, ha Favre az edzőtábor végén, mint ahogy azt tavaly is tette, mégis úgy nyilatkozna, hogy visszatér a huszadik szezonjára.

Brett Favre eddigi 19 idénye során számtalan NFL rekordot állított fel. Még 2007-ben, amikor már többedszerre pendítette meg a nyugdíjba vonulásának lehetőségét, ezzel kapcsolatosan így vélekedett: "Remélem 20-30 év múlva az emberek nem csak a rekordjaim miatt emlékeznek majd rám." Nos, Brett, szerintem nem kell aggódnod. Ugyan óriási pályafutás volt a tiéd, a szurkolókban nagyon sokáig élénken fog élni a visszavonulásod körüli állandó cirkusz és dráma. Nem kizárt, hogy élénkebben, mint a Super Bowl győzelmed, vagy a dicsőséges 2009-es szezonod. Hidd el nekem, kár érte.

A bejegyzés trackback címe:

https://tojasfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr932196835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cotti 2010.08.18. 11:05:11

Én kicsit másképpen látom és érzem, de az én helyzetem speciális, mivel én csak két éve szerettem meg ezt a sportágat, nekem -sajnos- kimaradtak a GB évek.

Én rettentően örülök, hogy mégis marad. Az elmúlt idényben az összes meccsét végignéztem. Ahol ő játszik, ott mindig történik valami, előre tudni lehet, hogy valami lesz: egy utolsó pillanatos TD, dráma, IT, bármi. Számomra ajándék, hogy -legalább- még egy évig élvezhetem a játékát.
süti beállítások módosítása