A holtidény összefoglalója

 2010.04.20. 20:45

A következő napok igen nagy befolyással bírnak az NFL következő idényére, ugyanis magyar idő szerint szerda hajnalban teszik közzé a 2010-es szezon pontos menetrendjét, illetve óriási felhajtás közepette április 22-24. között tartják a liga 75. draftját. A jeles események előtt talán érdemes röviden áttekinteni, hogy mi is történt azt követően, hogy február 7-én Drew Brees az utolsó snapet követően letérdelt a saját end zone-ja előtt, lepergette a hátralévő másodperceket, és a Saints megnyerte története első bajnoki címét.

A szabad ügynökségen belül a különböző kategóriában található játékosok leigazolásához különböző határidők tartoznak. A korlátozott szabad ügynökök átigazolási időszaka már lejárt, mivel az utolsó év klauzula március 5-ei életbe lépésétől április 15-ig lehetett ebben a kategóriában játékossal szerződni. A korlátozás nélküli szabad ügynökök számára július 22-ig (vagy az első NFL edzőtábor első napjáig, amennyiben ez későbbi dátum) lehet szerződést kínálni. Legtovább a franchise játékosok átigazolási időszaka tart, akiket november 16-ig lehet megszerezni. Ha egy franchise játékos eddig nem ír alá egyik klubnál sem, úgy ő véglegesen kihagyja a szezont.

A szabad ügynökség első napján a Chicago Bears megkezdte az igazolások sorát, és megszerezte a Carolinától Julius Pepperst (DE), valamint a Minnesotától Chester Taylort (RB). Ugyancsak az első nap nagy húzása volt a Miami részéről Karlos Dansby (LB) elcsábítása Arizonából, de a Cardinals aznap elvesztette kiváló safetyjét, Antrel Rolle-t is, aki a Giantset választotta. Sőt, hogy a sivatagi csapat szurkolóinak végképp pocsék napjuk legyen, Anquan Boldin (WR) is bejelentette, hogy Baltimore-ba teszi át a székhelyét. Még egy nagyobb horderejű átigazolás történt március 5-én, a remek Antonio Cromartie (CB) döntött úgy, hogy a nyugati partról (San Diego) a keletire (NY Jets) költözik.

A következő napokban Aaron Kampman, a Packers sokáig sérült linebackere a Jacksonville-lel kötött szerződést, majd március 14-én ismét a NY Jetstől volt hangos a piac, a zöld-fehérek a legendás, de évek óta visszaesőben lévő LaDainian Tomlinsont (RB) is leigazolták. Néhány napra rá a több sebből vérző Arizona végre minőségi játékost szerzett, a Miami meghatározó linebackere, Joey Porter választotta karrierje következő állomásaként Phoenixet.

Áprilisra fordulva ismét az Cardinals hallatott magáról, és leszerződtették a Jets rugóját, Jay Feelyt. Néhány nappal később megvalósult az akkor már levegőben lógó csere, és draftjogokkal ellentételezett tranzakció keretében a Redskins mezébe bújt Donovan McNabb (QB). Április 6. újabb veszteséget hozott Arizonába, ezen a napon a csapat rúgója, Neil Rackers egyezett meg a Houstonnal. Aztán a NY Jets újra feltűnt a színen, és igen kedvező feltételek mellett leigazolta a Steelersnél kegyvesztett Santonio Holmest (WR), míg egy másik AFC East csapat, a Miami a denveri Brandon Marshallra (WR) csapott le.

Bár még vannak a piacon neves, korlátozás nélküli szabad ügynökök, hiszen a new orleansi Darren Sharper (FS) vagy a buffalói Terrell Owens (WR) sorsa még bizonytalan, de kijelenthető, hogy a nagy igazolások zöme már lezajlott. A csapatok már a héten esedékes draftra összpontosítanak, ahol a franchise-ok 5-10 játékossal bővíthetik a keretüket. Ugyanakkor az is tény, hogy az idei, fizetési sapka nélküli év szűkítette a gárdák mozgásterét a szabad ügynökségben még akkor is, ha a franchise-ok elvileg az anyagi lehetőségekben tágabb teret kaptak az építkezéshez, vagy éppen a megszorításokhoz.

A holtszezon legaktívabb csapat a NY Jets volt, akik energiát és pénzt nem kímélve tovább erősítették a tavalyi AFC döntőben elbukott gárdájukat. Érdekes, hogy az AFC East másik csapata, a Dolphins is több húzónevet igazolt, erősen feladva a leckét annak a Patriotsnak, amely a tavaly rájátszásba jutott csapatokhoz hasonlóan  (talán még a Cardinals a kivétel) eddig meglehetősen csendes holtidényt produkált. De aki egy ideje már figyelemmel követi az NFL történéseit tudja, a nagy igazolások nem feltételül hoznak komoly sikereket, míg a csendes holtszezon kedvező esetben akár bajnoki címig is vezethet.

 

Forrás: nfl.com, gnb.scout.com

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tojasfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr771937930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása