Az NFL kollektív szerződése

 2010.04.17. 18:19

Mint ismeretes, 2011. márciusban lejár az NFL-ben az a kollektív szerződés (collective bargaining agreement - CBA), amely a liga menedzsmentje és a játékosszervezet közötti kérdéseket szabályozza. Mivel a CBA eddig nem került meghosszabbításra, jelenleg az érvényben lévő szerződés utolsó évét írjuk, amely számos  ponton speciális helyzetet teremt az NFL-ben.

Ennek megfelelően idén nincs fizetési sapka, lényeges szigorítások léptek életbe a szabad ügynökségben, akárcsak a játékosok szociális rendszerében. Ez utóbbira vonatkozóan a klubok könnyítéseket kaptak a nyugdíj-megtakarítások, az életjáradékok, a végkielégítések és a teljesítményalapú kifizetések területén. Ugyanakkor az utolsó év záradéka nem érinti a nyugdíj és a rokkantnyugdíj intézményét, így a már visszavonult játékosok nem kell szembenézzenek pénzügyi elvonásokkal.

A szabad ügynökségben a fizetési sapka nélküli utolsó év záradéka több lényeges módosítást takar. Amennyiben egy játékos legalább 6 szezont  már lehúzott a ligában, úgy a szerződése lejártával ebbe a kategóriába kerül, és amennyiben megegyezik más csapattal, úgy a régi együttese nem kap kompenzációt. Ez fizetési sapkás évben annyiban módosul, hogy csak 4 idényt kell a játékosnak felmutatni ahhoz, hogy ezen szabályozás alá kerüljön.

A szabad ügynökség másik lényeges eleme a korlátozott szabad ügynök fogalma. Ide egy játékos akkor kerülhet, ha fizetési sapkás évben 3 ligában letöltött évvel rendelkezik, vagy fizetési sapka nélküli idényben 3-5 évet tud maga mögött. A kategória lényege abban áll, hogy ha az ezen szabályozás alá tartozó játékosért egy másik csapat bejelentkezik, úgy a jelenlegi klub egy hétnapos időszak alatt versenyre kelhet az új ajánlattal, megkapva az esélyt a játékos megtartására. Ha ez mégsem jön össze, és a kiszemelt eligazol, úgy a játékos régi együttese kompenzációt (draftjogot) kap cserébe.

A szerződés utolsó éve ugyancsak változással jár a franchise játékosok esetében is, amely normál esetben csak egy lehet egy csapatnál, de a fizetési sapka hiánya miatt idén több franchise játékos is megjelölhető. Ennek a lényege, hogy a korlátozás nélküli szabad ügynököt a klubja visszatarthatja attól, hogy eligazoljon más csapathoz. Ezt úgy tehetik meg, hogy ha egy megjelölt franchise játékos számára ajánlatot tesz egy másik gárda, úgy a jelen klubja hétnapos időszakon belül élhet az elutasítás jogával. A franchise játékos megtartása azonban nem olcsó mulatság, mert számára egyéves szerződés keretében az előző évi fizetése 120 százaléka, illetve a posztján a ligában szereplő top 5 játékos átlagfizetése közül a magasabbat kell ajánlani.

A fizetési sapka 2009-ben úgy rendelkezett, hogy minden klub legalább 107, legfeljebb 123 millió dolláros fizetési kerettel volt köteles rendelkezni, azaz ebben a sávban kellett tartania a játékosok összfizetését. Mivel idén ilyen szabályozás nincs érvényben, így mindenki a pénztárcájának megfelelő költségvetést folytathat, a gazdagok elvileg szabadon költekezhetnek, a szegények pedig összehúzhatják a nadrágszíjat.

Azonban mielőtt bárkiben felmerülne, hogy ezzel szabad utat engedne a liga az erőviszonyok drasztikus eltolódásának, jegyezzük meg, hogy emellett életben van egy olyan szabály is, amely úgy rendelkezik, az előző évadban a legjobb nyolcba jutott gárdák csak olyan ütemben igazolhatnak szabad ügynököt, ahogy elveszítik a sajátjaikat. Azaz ezek a gárdák csak minden egyes elengedett szabad ügynök státuszú játékos után csábíthatnak egy másik szabad ügynököt magukhoz.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a draft rendszere is igen erősen szolgálja az esélykiegyenlítés érdekeit, hiszen ott teljesen mindegy, ki mekkora büdzsével gazdálkodik, a gyengék korábban, az erősek később választhatnak. Továbbá a stratégiai gondolkodású klubtulajdonosok azzal is tisztában vannak, hogy az NFL nem vált át fizetési sapka nélküli ligába, azaz előbb-utóbb megint bejön a felső és az alsó limit. Márpedig ha egy franchise elkezdi végtelennek látszó forrásait kihasználni 2010-ben, majd nem sokkal később aláírják az új kollektív szerződést, úgy a költekező gárda az összeigazolt sztárjai egy részétől kénytelen lesz valamilyen módon búcsút inteni.

A kollektív szerződés szabályrendszere talán első olvasásra bonyolultnak tűnik, de nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az NFL még az amerikai major sportok közül is kiemelkedik. Némileg aggodalomra ad okot, hogy a CBA jövő márciusban lejár, mert szerződés nélkül biztos nem lenne bajnokság. Azonban szurkolóként legyünk optimisták, és bízzunk abban, hogy az érintett felek képesek lesznek összedobni egy mindenkinek elfogadható keretet, és nem fosztják meg a rajongókat attól az élménytől, amit úgy hívnak: NFL.

 

Forrás: sportsillustrated.cnn.com, ezinearticles.com, xtrapointfootball.com, wikipedia.org

A bejegyzés trackback címe:

https://tojasfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr421929779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Anderson 2010.04.18. 08:52:43

Gratulálok! Ez igen szép post lett. Már régóta hiányzott egy ehhez hasonló írás a magyar fórumokról.

Én szinte biztos vagyok benne, hogy összehoznak egy új szerződést. Hosszú évek kemény munkájával olyan nézőszámot építettek fel, amit szerintem még egy erősen kompromisszumos szerződéssel sem akarhatnak lerombolni sem a játékosok, sem a tulajdonosok. Mert abban biztosak lehetünk, hogy egy év szünet hatalmas csalódás lenne rengeteg szurkolónak.

kothoga 2010.04.18. 16:01:10

@Mr Anderson: Köszi! Őszintén szólva én sem tudom elképzelni, hogy ne legyen 2011-ben bajnokság. Túl sok pénzt és túl nagy presztízst veszteni a liga, ha nem tudnának megállapodni.

Flankerr 2010.04.19. 19:26:56

Minden elismerésem a posztért, nem semmi munka lehetett így közérthetően összeszedni.
@kothoga: Ne vegyél rá mérget, lásd NBA és NHL shutout..

Mr Anderson 2010.04.23. 23:45:02

@Flankerr: Én pontosan ebből kiindulva mondom, hogy szerintem lesz kollektív szerződés, mivel ott is jelentősen csökkent a nézőszám az újraindulás után ha jól tudom. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az említett 2 ligát azért nem követem napi szinten.)
süti beállítások módosítása