NFL legendák - Earl Lambeau

 2010.04.09. 23:32

Earl "Curly" Lambeau az amerikai futball hőskorának meghatározó egyénisége, a legendás kisvárosi franchise, a Green Bay Packers alapítója, egykori játékosa és edzője. Lambeau az NFL történetének egyik legnagyobb edzői alakja, aki a wisconsini alakulatot hat alkalommal vezette bajnoki címre. Ez rajta kívül csupán a halhatatlan George Halasnak sikerült, aki a Chicago Bearsszel gyűjtött be éppen ennyi elsőséget.

Lambeau 1898-ban született Green Bayben, és a Green Bay East High School elvégzését követően a Notre Dame-ben folytatta focista pályafutását. Másodéves korában azonban egy súlyos mandullagyulladás vetett véget "idegenlégiós" karrierjének, és hazatért a szülővárosába. 1919 nyarán meggyőzte a Green Bay Press-Gazette sportrovatának szerkesztőjét, George Calhunt, hogy a wisconsini kisvárosban életre kellene hívni egy futballcsapatot. 1919. augusztus 11-én jött el a történelmi nap, amikor ők ketten számos fiatal sportolóval kiegészülve a lap Cherry Streeten található épületében megalapították a Green Bay Packerst. 

Abban az időben Lambeau hivatalnokként az Indian Packing Company cégnél dolgozott, és képes volt meggyőzni a főnökét, Frank Pecket, hogy adományként szánjon 500 dollárt az új gárda mezére és felszerelésére, amelyet ennek következtében Packersnek neveztek el. A keret első edzését szeptember 3-án tartotta, az első meccsén pedig szeptember 14-én 53-0-ra tángálta el a Menominee North End A. C. alakulatát. Mivel 1919-ben és 1920-ban is számos hasonlóan sima találkozót nyert meg a Pack, 1921-ben felvetelt kért és kapott az American Professional Football Associationbe, a későbbi NFL-be.

Lambeau játékos-edzőként 1919-től egészen 1929-ig szolgálta a Packerst halfback pozícióban, az ő nevéhez fűződik a gárda első hivatalos passza, TD passza és field goalja. Még a pályán érte el a franchise első bajnoki címét 1929-ben, majd már csak edzőként öt újabb végső győzelemre vezérelte fiait (1930-31, 1936, 1939, 1944). Az alapító 212-106-21-es (playoffal együtt) mérleggel zárta green bayi karrierjét 1949-ben.

Lambeau nem pusztán zseniális alakja, de meghatározó reformere is volt a ligának. Ő vezette be a nyári edzőtáborozást, a napi tréninget, a különböző posztokra speciális edzőket szerződtetett, és ő volt az, aki elsőként játékos-megfigyelőket alkalmazott. Az általa irányított Packers utazott elsőként repülővel az idegenbeli találkozókra, és 1946-ban az ő kezdeményezésére vásárolta meg a Green Bay Rockwood Lodge-ot, ahol az amerikai foci első edzőkomplexumát hozták létre. Ez utóbbi ki is csapta a biztosítékot a franchise vezetőinél, és ez a tranzakció nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Lambeau 1950 elején elhagyta imádott klubját.

A mágus a szakítást követően először a Chicago Cardinalsnál vállalt edzői munkát, de nem egész két szezont követően 7-15-ös mérleg után felállt a kispadról. Az útja innen a fővárosba vezetett, de két év alatt a Redskinsnél is csak egy csalódást okozó 10-13-1-es statot tudott produkálni. 33 éves edzői karrierje végeztével 229-134-22-vel zárt, ami természetesen a mai napig hivatalos rekord.

Lambeau magánélete némileg zaklatottabb volt, mint edzői pályafutása. Háromszor nősült, elsőként 1919-ben, amely kapcsolatából egy fia született. 1934-ben elvált, majd egy évvel később ismét házasságra adta fejét, ami ezúttal mindössze 5 évig működött, majd újra válás következett. Harmadik házassága 1945-től 1955-ig tartott. A halál 67 éves korában, 1965. június 1-jén érte Sturgeon Bayben, ahol éppen egy barátját látogatta meg, amikor a végzetes szívroham végzett vele.

A Green Bayben található korábbi New City Stadion 1957-ben nyitotta meg kapuit, majd Lambeau halálát követően 1965. szeptemberben vette fel az alapító nevét. Az aréna 2003-as renoválásakor Lambeau 14 láb magas szobrot kapott, így manapság a bejáratnál minden Green Baybe érkező szurkolót ő köszönt személyesen. A hőskorszak edzőlegendája 1963-ban kapta meg jól megérdemelt helyét a Hall of Fame-ben.

Lambeau az amerikai foci történetének kiemelkedő üttörője volt. Amellett, hogy megalapította a ma is virágzó Green Bay Packerst, lefektette a modern alapjait annak az intézménynek, amit ma franchise-nak hívunk. Játékosként is meghatározó egyéniség volt, de az igazi sikereit már edzőként érte el. Szinte egész életét annak szentelte, hogy kedvenc sportját minden más fölé emelje, így a világ elitligájának tartott NFL mai nimbuszának kialakításában is mérföldkő volt a munkássága.

Earl "Curly" Lambeau 112 évvel ezelőtt, 1898. április 9-én született.

 

Forrás: wikipedia.org, packers.com, profootballhof.com, olympia.fortunecity.com, packershalloffame.org

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tojasfoci.blog.hu/api/trackback/id/tr1001909080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása